Gestiune global valoric - trecere la platitor de tva
Gestiune global valoric - trecere la platitor de tva
Bună ziua!
Un SRL neplătitor de tva depășește plafonul de TVA . Am depus d700 .
Acum ei la magazin țin gestiunea într-un soft cantitativ, însă eu în saga am gestiunea global valoric.
Care sunt notele contabile pe care trebuie să le fac?
Momentan am 371 - sold 570.000 lei
378 - sold 320.000 lei
Trebuie sa fac și regularizare de tva pentru marfa in stoc.
De-asemenea, o să fie două cote de tva și anume 11 și 21.
Multumesc!
Un SRL neplătitor de tva depășește plafonul de TVA . Am depus d700 .
Acum ei la magazin țin gestiunea într-un soft cantitativ, însă eu în saga am gestiunea global valoric.
Care sunt notele contabile pe care trebuie să le fac?
Momentan am 371 - sold 570.000 lei
378 - sold 320.000 lei
Trebuie sa fac și regularizare de tva pentru marfa in stoc.
De-asemenea, o să fie două cote de tva și anume 11 și 21.
Multumesc!
Re: Gestiune global valoric - trecere la platitor de tva
Eu nu aș folosi 378. Eu aș cere raport de stoc în preț de achiziție la finele fiecărei luni, emis din programul lor, și aș face nota de descărcare manual.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Dar nu este corect să țin în 378?
Eu înregistrez fiecare factură din spv, pe baza nir-ului pe care aceștia îl întocmesc ( la prețul de vânzare) .
Este greșit?
Multumesc !
Eu înregistrez fiecare factură din spv, pe baza nir-ului pe care aceștia îl întocmesc ( la prețul de vânzare) .
Este greșit?
Multumesc !
- balazse246
Deoarece la o evidenta cantitativ-valorica, nu isi are rostul evidenta la pret de vanzare (unde s-ar folosii 378), ci la pret de achizitie.
Nu știam ca pot tine și așa, ar fi mult mai simplu.
Este corect dacă fac acum :
- nota contabilă 378=371 320.000 lei ( pentru a elimina contul 378)
- contul 371 defalc pe cote de tva ( cum le primesc din programul de gestiune) 371.11 / 372.21
- fac regularizarea de tva 4426= 371.11/371.21
Acum in contul 371 voi avea doar costul de achizitie a mărfurilor . Lunar înregistrez doar factura ( fara a mai înregistra adaos de pe NIR) și cer un stoc la prețul de achiziție , și voi face diferența dintre sold initial și final, diferența o înregistrez 607= 371.
Dar aici o să mai folosesc contul 4428 pt tva? Sau o să am doar 4426 la achizițiile lunare și 4327 la vânzările din luna?
Este corect cum gândesc? Vă rog să mă corectați și ajutați.
. Mulțumesc!
Este corect dacă fac acum :
- nota contabilă 378=371 320.000 lei ( pentru a elimina contul 378)
- contul 371 defalc pe cote de tva ( cum le primesc din programul de gestiune) 371.11 / 372.21
- fac regularizarea de tva 4426= 371.11/371.21
Acum in contul 371 voi avea doar costul de achizitie a mărfurilor . Lunar înregistrez doar factura ( fara a mai înregistra adaos de pe NIR) și cer un stoc la prețul de achiziție , și voi face diferența dintre sold initial și final, diferența o înregistrez 607= 371.
Dar aici o să mai folosesc contul 4428 pt tva? Sau o să am doar 4426 la achizițiile lunare și 4327 la vânzările din luna?
Este corect cum gândesc? Vă rog să mă corectați și ajutați.
. Mulțumesc!
-
gheorghei642
În programul SAGA C, trecerea unei gestiuni global-valorice la regimul de plătitor de TVA se realizează semi-automat prin utilizarea ecranului de Inventar, care recalculează coeficientul K și cota de TVA neexigibil fără a modifica prețul final de vânzare.
Iată pașii exacți pe care trebuie să îi urmați:
1. Operațiuni premergătoare în SAGAConfigurare societate: Mergeți la Configurare societate și bifați opțiunea Plătitor de TVA începând cu data curentă.Închidere lună: Asigurați-vă că toate documentele din luna precedentă sunt validate și luna este închisă.
2. Generarea inventarului de trecereMergeți în meniul Operații -> Inventariere.Apăsați butonul Adaug pentru a crea o listă nouă de inventar la data trecerii la TVA.Apăsați butonul Grupare (sau Încarcă stocuri) pentru ca programul să preia automat soldul contului 371.În ecranul de inventar, veți avea o coloană specială pentru TVA neexigibil.
3. Ajustarea cotelor și generarea notelor contabileModificarea cotei: SAGA vă permite să schimbați cota de TVA din 0% în cota nouă (ex: 19% sau 9%) direct în liniile de inventar.Recalcularea automată: Programul va păstra valoarea de pe coloana Preț de vânzare (cu TVA) neschimbată. Va diminua automat valoarea din contul 4428 vechi și va recalcula noul 4428 și noul adaos (contul 378).Validare: Apăsați butonul Validare. În acel moment, SAGA va genera automat nota contabilă de ajustare a gestiunii în jurnalul general.
4. Ajustarea TVA (Articolul 304 / 305 din Codul Fiscal)Pentru a deduce TVA-ul aferent stocului existent la data trecerii, va trebui să introduceți o notă contabilă manuală în Articole contabile:4426 = 4428.M (cu valoarea noului TVA deductibil calculat la stoc).Această sumă va fi preluată automat în primul Decont de TVA (Formularul 300) pe rândul de regularizări.
Iată pașii exacți pe care trebuie să îi urmați:
1. Operațiuni premergătoare în SAGAConfigurare societate: Mergeți la Configurare societate și bifați opțiunea Plătitor de TVA începând cu data curentă.Închidere lună: Asigurați-vă că toate documentele din luna precedentă sunt validate și luna este închisă.
2. Generarea inventarului de trecereMergeți în meniul Operații -> Inventariere.Apăsați butonul Adaug pentru a crea o listă nouă de inventar la data trecerii la TVA.Apăsați butonul Grupare (sau Încarcă stocuri) pentru ca programul să preia automat soldul contului 371.În ecranul de inventar, veți avea o coloană specială pentru TVA neexigibil.
3. Ajustarea cotelor și generarea notelor contabileModificarea cotei: SAGA vă permite să schimbați cota de TVA din 0% în cota nouă (ex: 19% sau 9%) direct în liniile de inventar.Recalcularea automată: Programul va păstra valoarea de pe coloana Preț de vânzare (cu TVA) neschimbată. Va diminua automat valoarea din contul 4428 vechi și va recalcula noul 4428 și noul adaos (contul 378).Validare: Apăsați butonul Validare. În acel moment, SAGA va genera automat nota contabilă de ajustare a gestiunii în jurnalul general.
4. Ajustarea TVA (Articolul 304 / 305 din Codul Fiscal)Pentru a deduce TVA-ul aferent stocului existent la data trecerii, va trebui să introduceți o notă contabilă manuală în Articole contabile:4426 = 4428.M (cu valoarea noului TVA deductibil calculat la stoc).Această sumă va fi preluată automat în primul Decont de TVA (Formularul 300) pe rândul de regularizări.
Mulțumesc frumos pentru răspuns!
Aș vrea totuși un răspuns pentru varianta în care aș ține la cost de achiziție , să nu mai mă complic cu contul 378 și 4428 dacă nu e chiar necesar . ( având în vedere ca la magazin țin stocul cantitativ valoric într-un program de gestiune)
Aș vrea totuși un răspuns pentru varianta în care aș ține la cost de achiziție , să nu mai mă complic cu contul 378 și 4428 dacă nu e chiar necesar . ( având în vedere ca la magazin țin stocul cantitativ valoric într-un program de gestiune)
-
gheorghei642
În acest caz, se foloseste ecranul "Intrari" si se introduce un aviz de intrare, pe un furnizor fictiv cu cont 482 sau orice alt cont, cu o line negativa pentru iesirea din gestiunea 1 si atatea linii pozitive pentru gestiunea 2, din stocul real in pret de achizitie.
Ultima oară modificat Mar Iul 21, 2026 4:59 pm de către gheorghei642, modificat 1 dată în total.
-
mantogp710
Va anulati soldurile conturilor 378 si 4428. Chiar daca se vand produse cu diferite cote de TVA nu vad sensul sa tineti analitice atunci cand folositi evidenta la cost de achizitie.
Intrarile de marfa le faceti de forma 371 = 401, vanzarile pe 707 si la fiecare sfarsit de perioada, luna, trimestru, pe seama situatiei de stocuri din programul de evidenta inregistrati 607 = 371 astfel incat sa ajungeti la valoarea lor.
Intrarile de marfa le faceti de forma 371 = 401, vanzarile pe 707 si la fiecare sfarsit de perioada, luna, trimestru, pe seama situatiei de stocuri din programul de evidenta inregistrati 607 = 371 astfel incat sa ajungeti la valoarea lor.