state de plata fara aparitia contrib CAS, CASS si CAM din subsol

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
stoicane

state de plata fara aparitia contrib CAS, CASS si CAM din subsol

#1 Mesaj de stoicane »

Buna ziua, lucrez in programul Saga PS , unde am angajati permanenti si colaboratori. Statele de plata se listeaza separat pentru permanenti , respectiv , colaboratori. Persoana care verifica aceste state de plata la o asociatie de proprietari -cenzora- e deranjata de faptul ca in subsolul ambelor state de plata apar datoriile la contributii : CAS, CASS si CAM. Se poate seta de undeva din program, ca aceste sume sa nu mai apara ? Multumesc !

paturcai

Re: state de plata fara aparitia contrib CAS, CASS si CAM din subsol

#2 Mesaj de paturcai »

Spuneti-i doamnei cenzor ca o sa o schimbati.
O sa renunte la pretentii
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

gheorghei642

#3 Mesaj de gheorghei642 »

La "Tiparire" stat de plata selectati in "Excel" si decupati rd.cu informatiile despre datoriile societatii.

vlasceanum963

#4 Mesaj de vlasceanum963 »

eu nu văd așa ceva ăn statele de plată...

stroescud

#5 Mesaj de stroescud »

Ce o deranjeaza?
Le achita din buzunarul dumneaei?
Schimbati-o!

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Ha, ha, ha, StroescuD.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.

buhaescum929

#7 Mesaj de buhaescum929 »

Buna ziua. La un Club Sportiv am contracte de activitate sportiva. La contracte depasesc 12 salarii minime. Cand introduc baza de calcul cas salariul minim 4325 imi ia si sanatatea si cas din 4325, sanatatea nu ar trebuie sa fie la brutul de 6140?

paturcai

#8 Mesaj de paturcai »

Spre deosebire de PFA-uri (unde sistemul s-a modificat și CASS se raportează la venitul net, plafonat la 60 de salarii), veniturile din contracte de activitate sportivă cu reținere la sursă funcționează în continuare pe sistemul plafoanelor fixe pentru CASS: 6, 12 sau 24 de salarii minime brute pe țară.

Calculul raportat la datele dumneavoastră:
Venit brut lunar contract: 6.140 lei
Venit brut anual estimat: 6.140 lei × 12 luni = 73.680 lei
Plafoanele anuale de referință, luând în calcul salariul minim de 4.325 lei, sunt:
Plafon 12 salarii: 51.900 lei (4.325 lei × 12)
Plafon 24 salarii: 103.800 lei (4.325 lei × 24)
Deoarece venitul anual de 73.680 lei depășește plafonul de 12 salarii, dar este sub cel de 24 de salarii, legea impune ca baza anuală pentru CASS să fie de exact 12 salarii minime.
Împărțind acest plafon anual la cele 12 luni ale contractului, rezultă o bază lunară de reținere pentru CASS de 4.325 lei. Acesta este motivul pentru care sistemul nu vă calculează sănătatea la brutul de 6.140 lei.
Același raționament se aplică automat și la CAS (pensie), unde baza minimă obligatorie corespunzătoare acestui nivel de venit este tot de 12 salarii minime (4.325 lei/lună), exceptând situația în care s-ar fi optat voluntar pentru plafonul de 24 de salarii.
Singura taxă care se aplică integral pe brutul de 6.140 lei este impozitul pe venit de 10%. Așadar, înregistrările generate în program pentru sumele de 4.325 lei la CAS și CASS sunt complet acoperite și corecte din punct de vedere fiscal.

Revin asupra acestui subiect intrucat mi s-a atras atentia (corect de altfel, si multumesc pe aceasta cale lui MoldovanM579)

Calcul CASS:
Conform Art. 174 alin. (5), plătitorul de venit (clubul sportiv) calculează și reține CASS prin aplicarea cotei de 10% direct asupra venitului brut. S-au eliminat plafoanele de 6, 12 sau 24 de salarii minime pentru sănătate la activitățile sportive.
Calcul corect CASS: 6.140 lei (brut) × 10% = 614 lei.

CAS (Pensia) – Baza rămâne la plafoane
Aici lucrurile diferă. Pentru CAS (Art. 148 din Codul Fiscal), regula a rămas pe vechiul sistem: baza de calcul o reprezintă venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decât nivelul de 12 sau 24 de salarii minime.
Calcul corect CAS: Dacă sportivul a ales baza minimă legală aferentă depășirii a 12 salarii, baza pentru CAS va fi 4.325 lei (echivalentul salariului minim în 2026). CAS de reținut va fi: 4.325 lei × 25% = 1.081 lei.

Scrie răspuns