tehnica dentara serviciu

timara763

tehnica dentara serviciu

#1 Mesaj de timara763 »

Buna ziua, un laborator de tehnica dentara neplatitor de TVA ,( a efectuat o lucrare binenteles in laboratorul din Romania si doreste sa o livreze in Belgia, la o clinica de stomatologie, din punct de vedere al prestarii de servicii eu am gandit asa:
a)presteaza serviciul in Romania dar clientul fiind din Belgia, este o prestare de serviciu intracomunitara UE
B)Factura fara TVA (fara a selecta ytaxare inversa deoarece va face taxare inversa beneficiarul)
C) depune declaratia 390
va rog putin ajutor, nu stiu cum sa procedez si nici nu mai stiu daca este un serviciu sau livram un produs finit.

gheorghei642

Re: tehnica dentara serviciu

#2 Mesaj de gheorghei642 »

Conform art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, sunt scutite de taxă (fără drept de deducere) prestările de servicii efectuate în cadrul profesiunii lor de către stomatologi și tehnicieni dentari, precum și livrarea de proteze dentare efectuată de stomatologi și de tehnicieni dentari.
a)Indiferent dacă o priviți ca pe o livrare de bunuri (produs finit/proteză) sau o prestare de servicii (confecționare lucrare), operațiunea este scutită de TVA în mod absolut pe teritoriul Uniunii Europene.Această scutire are la bază o Directivă Europeană transpusă similar și în Belgia;
b) Laboratorul din România fiind neplătitor de TVA (și realizând o operațiune scutită intern conform art. 292), va proceda astfel:Emite factura fără TVA.Pe factură NU se înscrie mențiunea „taxare inversă”, deoarece nu ne aflăm pe o regulă generală B2B de taxare în țara beneficiarului.Se va înscrie mențiunea obligatorie privind scutirea: „Scutit de TVA conform art. 292 alin. (1) lit. b) din Codul Fiscal /Scutit de TVA în temeiul articolului 132 alineatul (1) litera (e) din Directiva 2006/112/CE;
c) Nu trimiteți D390 pentru această tranzacție. Verificați ca laboratorul din România să fie autorizat legal pentru activitatea de tehnică dentară.

Scrie răspuns