casco?
casco?
Buna seara tuturor.Ma aflu intr-o situatie cam delicata
Mentionez ca adminstrez o firma de transport,care are mai multe masini proprii in garantie.Una dintre ele la sfarsitul lunii trecute a facut un accident in strainatate si a fost reparat la un service dar deoarece a fost accident nu este valabila garantia si a trebuit sa platim o suma destul de mare pt a putea aduce acasa masina.
Deoarece a fost accident in mod normal ar cheltuielile ar trebui sa fie suportate de cassco.Am preadat copiile actelor la asigurari,dar raspunsvom primii doar peste cateva saptamani. ,Azi am primit factura de reparatii in original si nu stiu cum sa procedez:sa bag factura la intrari ca sa pot justifica de ce am platit o suma anume pt o firma prin virament bancar sau s-o pun deoparte pana primesc raspuns de la casco?dar daca cheltuielil evor fi suportate de casco eu ce mai fac cu suma respectiva care a iesit din banca?
Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa.
Multumesc
Si daca as inregistra factura pe luna asta ar fi o problema?Am lunar restituire de Tva si nu vreau probleme .
Mentionez ca adminstrez o firma de transport,care are mai multe masini proprii in garantie.Una dintre ele la sfarsitul lunii trecute a facut un accident in strainatate si a fost reparat la un service dar deoarece a fost accident nu este valabila garantia si a trebuit sa platim o suma destul de mare pt a putea aduce acasa masina.
Deoarece a fost accident in mod normal ar cheltuielile ar trebui sa fie suportate de cassco.Am preadat copiile actelor la asigurari,dar raspunsvom primii doar peste cateva saptamani. ,Azi am primit factura de reparatii in original si nu stiu cum sa procedez:sa bag factura la intrari ca sa pot justifica de ce am platit o suma anume pt o firma prin virament bancar sau s-o pun deoparte pana primesc raspuns de la casco?dar daca cheltuielil evor fi suportate de casco eu ce mai fac cu suma respectiva care a iesit din banca?
Sper ca am reusit sa ma fac inteleasa.
Multumesc
Si daca as inregistra factura pe luna asta ar fi o problema?Am lunar restituire de Tva si nu vreau probleme .
legea contabilitatii detaliaza foarte clar obligatia de a se inregistra corect si cronologic toate documentele justificative. cum adica sa o pui deoparte? ok, este factura externa-probabil din spatiu intracomunitar, si fiind prestare de serviciu nu se declara pe 390. asta nu inseamna ca nu trebuie inregistrata cu data emiterii ei, mai ales daca ati facut plati partiale. nu stiu cum lucreaza societatea de asigurari: poate plateste direct prestatorul de servicii de reparatii-si atunci acesta va vira in contul vostru sumele platite deja de firma voastra, sau poate va va vira voua banii , ulterior. in oricare varianta, factura primita se inregistreaza.
pt avramg
in debitul ct 473 se inregistreaza ct:512, 531
in creditul ct 473 se inregistreaza ct:512,601,658
ar trebui citita putina monografie contabila inainte de a face recomandari.
incasarile unor sume de la societatile de asigurare, reprezentand despagubiri sunt VENITURI IMPOZABILE. vezi codul fiscal, art 18, aliniat 4, litera f
in debitul ct 473 se inregistreaza ct:512, 531
in creditul ct 473 se inregistreaza ct:512,601,658
ar trebui citita putina monografie contabila inainte de a face recomandari.
incasarile unor sume de la societatile de asigurare, reprezentand despagubiri sunt VENITURI IMPOZABILE. vezi codul fiscal, art 18, aliniat 4, litera f
-
VENIT daca este despagubire, mie mi se pare ca in acest caz firma isi recupereaza de la CASCO suma pe care a platit-o in contul reparatiei si care nu reprezinta cheltuiala ptr firma. Nu a fost inregistrata pe costuri din cate am inteles eu.paturcai scrie:De acord!teodorescup214 scrie:5121=7711
atentie, acest venit este impozabil.
Suma primita in acest caz de la asigurator o poate inregistra pe venituri doar daca a fost inregistrata factura de reparatii pe cheltuieli, altfel e o suma pe care a achitat-o si trebuie sa si-o recupereze, daca i-o deconteaza asiguratorul.
Un economist este un expert care va stii maine de ce lucrurile pe care le-a prevestit ieri nu s-au intamplat astazi.
nu exista DACA. conform codului fiscal acest venit este impozabil, fara a exista o anumita conditionalitate. desigur ca, la primirea facturii privind efectuarea de reparatii de la firma X, se inregistreaza 628=401( cu sau fara TVA).aceasta cheltuiala este deductibila; la primirea despagubirii de la firma de asigurari, prin inregistrarea 512=771, acest venit se diminueaza cu suma inregistrata pe 628.paidolat181 scrie:VENIT daca este despagubire, mie mi se pare ca in acest caz firma isi recupereaza de la CASCO suma pe care a platit-o in contul reparatiei si care nu reprezinta cheltuiala ptr firma. Nu a fost inregistrata pe costuri din cate am inteles eu.paturcai scrie:De acord!teodorescup214 scrie:5121=7711
atentie, acest venit este impozabil.
Suma primita in acest caz de la asigurator o poate inregistra pe venituri doar daca a fost inregistrata factura de reparatii pe cheltuieli, altfel e o suma pe care a achitat-o si trebuie sa si-o recupereze, daca i-o deconteaza asiguratorul.
Referitor la documentele justificative in cazul unu accident
firma asiguratoare unde firma face CASCO spune ca nu are decontare directa cu firma de service si spune ca va da suma firmei urmand ca acesata sa plateasc service-ul
- primirea banilor de la firma asiguratoare - ce document ar tb sa stea la baza acestai incasari, polita CASCO este suficienta sau tb si alte documente constatatoare?
5121=7711 (Venituri din subventii pentru evenimente extraordinare si altele similare)
sau
5121=7581 (Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati)
nu este mai corect sa folosim ct 7581 ? deoarece firma a platit CASCO si primeste despagubirea pt a achita service-ul (daca exista decontare directa asiguratorul [platea direct service-ului si firma nu avea nici o implicare)
- dupa primirea banilor tb platit service-ul, pe ce baza teoretic ar tb sa emita o factura nu?
628=401 suma care teoretic ar tb sa fie aprox.egala cu despagubirea calculata de firma asiguratoare
Multumesc anticipat celor care isi vor lua din timpul personal pt a oferi ajutor.
firma asiguratoare unde firma face CASCO spune ca nu are decontare directa cu firma de service si spune ca va da suma firmei urmand ca acesata sa plateasc service-ul
- primirea banilor de la firma asiguratoare - ce document ar tb sa stea la baza acestai incasari, polita CASCO este suficienta sau tb si alte documente constatatoare?
5121=7711 (Venituri din subventii pentru evenimente extraordinare si altele similare)
sau
5121=7581 (Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati)
nu este mai corect sa folosim ct 7581 ? deoarece firma a platit CASCO si primeste despagubirea pt a achita service-ul (daca exista decontare directa asiguratorul [platea direct service-ului si firma nu avea nici o implicare)
- dupa primirea banilor tb platit service-ul, pe ce baza teoretic ar tb sa emita o factura nu?
628=401 suma care teoretic ar tb sa fie aprox.egala cu despagubirea calculata de firma asiguratoare
Multumesc anticipat celor care isi vor lua din timpul personal pt a oferi ajutor.
Circulara MF nr.50446/14.02.2008
http://discutii.mfinante.ro/static/10/M ... lizare.pdf
Parerea mea ,se fac urmatoarele inregistrari:
-611=401 c/v facturii de reparatie
-4426= 401 daca e cazul
-401=5124;5314 dupa caz ,plata facturii
-5121=7581 incasarea despagubirii.
http://discutii.mfinante.ro/static/10/M ... lizare.pdf
Parerea mea ,se fac urmatoarele inregistrari:
-611=401 c/v facturii de reparatie
-4426= 401 daca e cazul
-401=5124;5314 dupa caz ,plata facturii
-5121=7581 incasarea despagubirii.
Re: casco?
Buna ziua!
Eu am un caz asemanator, doar ca firma a platit la service doar tva-ul de pe factura externa, baza impozabila fiind platita de societatea de unde s-a cumparat autotractorul, avand garantie de 1 an de zile. Eu am lasat pe 7581 venit neimpozabil, pt. ca efectiv nu s-a incasat nimic si pe 628 chelt.nedeductibila. Plata tva am inregistrat-o in ct.635, chelt.deductibila si cand se recupereaza tva prin D318 se trece pe venituri impozabile, ct. 7588. Am procedat corect?
Eu am un caz asemanator, doar ca firma a platit la service doar tva-ul de pe factura externa, baza impozabila fiind platita de societatea de unde s-a cumparat autotractorul, avand garantie de 1 an de zile. Eu am lasat pe 7581 venit neimpozabil, pt. ca efectiv nu s-a incasat nimic si pe 628 chelt.nedeductibila. Plata tva am inregistrat-o in ct.635, chelt.deductibila si cand se recupereaza tva prin D318 se trece pe venituri impozabile, ct. 7588. Am procedat corect?