Licenta program informatic

ionascus

Licenta program informatic

#1 Mesaj de ionascus »

Am cumparat un soft de la o tara din afara UE.
Nu stiu care e regimul acestei achizitii din punct de vedere al tva-ului si cum trebuie sa inregistrez in contabilitate. Noi suntem platitori de tva.
De fapt, dilema mea este daca trebuie sa inregistrez in contul 205 sau 208, pt ca eu de fapt am cumparat dreptul de a folosi acel program si nu programul in sine. Ce parere aveti?

eugen01

#2 Mesaj de eugen01 »

Contul 205, fiind vorba de licenta.Contul 208 prevede expres programe informatice.

paturcai

#3 Mesaj de paturcai »

Deci nu ati cumparat programul ci doar dreptul de a folosi programul.
Daca acest program nu se cumpara - logic - ce se foloseste?
Eu nu am cumparat SAGA pentru ca este si normal ca nu mi l-ar da dl. Nica ca doar e produsul facut de dansul. Dl. Nica prin firma dumnealui vinde dreptul de licenta - de folosire a programului. Programul in sine ar insemna sa cumpar liniile de cod si toata bucataria interna a unui program.
Eu consider ca este vorba de contul 208 pentru ca dreptul de folosinta al licentei inseamna tocmai folosirea unui soft informatic.
Cand am cumparat OFFICE (chiar l-am cumparat pentru mine) am cumparat dreptul de a folosi si exploata acel program.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ionascus

#4 Mesaj de ionascus »

Cu Saga e o cu totul alta problema, aici avem un abonament pt actualizari, folosirea programului e gratuita.
Stimate domnule paturcai nu m-am prea lamurit.
Cand se foloseste contul 205 si cand contul 208?care ar fi diferenta dintre ele?

Exemplul dat de dvs. cu Office nu cred ca e corect. Dvs ati cumparat tot o licenta, adica dreptul de a folosi Office-ul, nicidecum nu ati achizitionat Office-ul in sine.

eugen01

#5 Mesaj de eugen01 »

in 205 inregistrez licente, eventualele imbunatatiri fiind datoria furnizorului eu neavand dreptul sa intervin in calitatea/transformarea produsului.Orice interventie a mea ducand la pierderea dreptului de garantie, folosire.

inregistrez in 208 daca il cumpar, il modific necesitatilor mele, fara interventia producatorului.

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Asa cum spune si Eugen01, in cadrul contului 208 sunt imobilizarile necorporale care contin:
In cadrul imobilizarilor necorporale se cuprind:
- cheltuielile de constituire;
- cheltuielile de cercetare dezvoltare;
- concesiunile, brevetele, licentele, marcile, drepturile si alte valori similare, programele informatice;
- fondul comercial;
- alte imobilizari necorporale; si
- imobilizarile necorporale in curs de executie.
Prin sintagma program informatic intelegem nu neapart (si) cele de asamblare a unor aplicatii (Visual C, etc). Daca SAGA este descarcat gratuit nu inseamna ca nu este un program/aplicatie. Intr-adevar nu costa bani.
Pun intrebarea: achizitionez un Antivirus. Platesc 12 luni pentru el. Il consider achizitie necorporala sau o prestare de serviciu?
Descarc de pe Internet un soft pentru care am o perioada de evaluare de 30 zile. Nu platesc nimic, platesc doar dreptul de folosinta dupa ce inchei contractul.
Stiu ca TomaC a spus despre abonamentul de actualizari ca este o prestare de serviciu - corect de altfel, dar prestarea in sine eu o vad numai dupa primul an de folosinta.
Ca o concluzie:
Programele informatice cu asimilate se trec in 208
In contul 205 sunt contate situatii in care se "cedeaza dreptul de folosinta" a unei marci a unei inventii, brevet a unei licente. (Cineva produce sub o marca cunoscuta cu materii prime indigene de exemplu)

margineane901

Re: Licenta program informatic

#7 Mesaj de margineane901 »

Buna ziua!

Am citit raspunsurile dvs, insa ma gandeam sa va cer sfatul si acum, dupa 6 ani de cand s-a discutat :)
Am factura de la saga pt "Licenta Saga" si sunt in dubii in ce cont este mai bine sa fie inregistrata...
208, apoi lunar amortizare, timp de 12 luni?
Am mai vazut varianta direct in 628...
Cum este mai bine?

Multumesc!

fagarasa176

#8 Mesaj de fagarasa176 »

Pe cheluiala direct...e valoare mica
Stiu ca sunt prost, dar cand ma uit in jur prind curaj!

margineane901

#9 Mesaj de margineane901 »

Multumesc!

robut

#10 Mesaj de robut »

Administratorul firmei a cumparat un program de gestiune pe care nu-l foloseste. Programul e pentru vanzari de marfa iar el are productie.
Nu am decat factura proforma si plata acesteia, si nu stiu ce cont sa folosesc, avand in vedere ca suma este de 620 ron :628 sau 208 ?

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

Factura proforma nu are valoare in contabilitate
Nu este document justificativ.
Treceti suma in 473 si solicitati factura pentru acea plata.
Abia cand primiti factura puteti sa intrebati aici

Daca este o licenta (apropos de discutiile de pe aici) treceti in contul 208 si perioada cat aveti licenta (1 an, 2 ani, etc) este perioada de amortizare.

robut

#12 Mesaj de robut »

Multumesc!

lilead954

#13 Mesaj de lilead954 »

Intreb aici pentru a nu mai deschide un topic nou, firma achizitioneaza o tema grafica gata facuta(layout, se downloadeaza ca arhiva zip si contine multiple fisiere si elemente grafice) pe care o foloseste/prelucreaza pentru un client si vinde catre acesta un site web gata finalizat.
In ce cont s-ar incadra tema respectiva?

resaa

#14 Mesaj de resaa »

Buna ziua tuturor, tocmai am achizitionat 2 licente: una de windows 10 si office, le inregistrez in contul 205 sau 208? Mai urmeaza sa achizitionez si un program antivirus, aici ramane pe contul 208? Avand in vedere ca sumele atat pentru licente si antivirus sunt mici. Cum ma sfatuiti sa procedez corect?

Multumesc tututor pentru sprijinul dat!

septimiuv

#15 Mesaj de septimiuv »

208.

Scrie răspuns