pentru domjanm, sper sa nu fie prea tarziu ( abia astazi am vazut postarea ta):
Pt. contabilitate:
- Legea 82/1991 – legea contabilitatii
- Ordinul 3129/2005( abroga ordinele 2328/2390/2001 ) - pentru aprobarea reglementărilor contabile conforme cu directivele europene specifice domeniului asigurărilor ( acest ordin reglementeaza evidenta contabila atat pentru brokeri cat si pt societatile de asigurare. Deci, mare grija cand citesti ordinul, pentru ca avand o dimensiune foarte mare exista riscul sa incurci reglementarile de la brokeri cu cele de la societatile de asigurare, care sunt total diferite.)
Asa cum a spus si mihaim598, daca societatea este autorizata CSA, fiscal se aplica toate regulile codului cu exceptia ca nu vei fi platitor de tva datorita legii speciale (CF art.141). Declaratiile sunt la fel: D100, D101( daca e platitor de impozit pe profit), D102, Sanatate, CAS, somaj, ITM.
Raportari specifice CSA :
- Ordin 3/2009 - pentru punerea în aplicare a Normelor privind forma şi conţinutul raportărilor financiare şi tehnice pe care trebuie să le întocmească brokerii de asigurare şi/sau reasigurare.
Acest ordin reglementeaza atat forma cat si continutul raportarilor de intocmit pentru CSA. Acestea tb intocmite : trimestrial, semestrial si anual, dupa cum prevede ordinul mai sus amintit.
Taxa de functionare:
- Ordinul nr.1/2001 pentru aprobarea Normelor nr. 1/01 privind cuantumul şi termenul de plată a taxei de funcţionare datorate de asigurători şi de brokerii de asigurare
- Ordin nr.14/2008 Ordin nr.14/2008 pentru modificarea şi completarea Normelor nr.1/01 privind cuantumul şi termenul de plată a taxei de funcţionare datorate de asigurători şi brokerii de asigurare, aprobate prin Ordinul preşedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor nr.1/2001.
Se plateste o taxa din momentul inceperii autorizarii de catre CSA, taxa ce se stabileste anual. Pentru 2009, taxa este de 0.4% din veniturile din activitatea de brokeraj. De asemenea pentru aceasta taxa este prevazuta si o raportare ( vezi ordinul 1/2001 si 4/2008, precum si ordinul 3/2009).
Bilantul si raportarile semestriale:
Forma si continul bilantului pentru broker este prezentata in Ordinul 3129/2005. Bilantul trebuie intocmit atat in formatul de pe
www.mfinante.ro cat si in formatul prevazut de catre CSA ( vezi site CSA).
Situaţiile financiare anuale se depun astfel:
- un exemplar la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor,
- iar al doilea exemplar, vizat prin aplicarea ştampilei Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. ( deci, nu se poate depune bilantul la finante fara viza CSA)
Pentru a te lamuri mai bine citeste Ordin nr.1/2009 pentru aprobarea Normelor privind incheierea exercitiului financiar 2008 pentru societatile din domeniul asigurarilor.
P.S:
*toate acestea sunt valabile numai in cazul in care societatea are autorizatie CSA. In cazul in care nu are se merge pe OMFP 1752/2005 cu actualizarile la zi.
*toata legislatia de mai sus o gasesti pe site-ul CSA, la sectiunea legislatie. De asemenea pentru raportari vezi in partea dreapta pe site ai mai multe detalii.
*toate aceste raportari trebuie depuse la termenele prevazute, in caz contrar se aplica sanctiuni de catre CSA, care in functie de gravitatea lor pot duce la suspendarea activitatii ( pe o anumita perioada) sau retragerea autorizatiei.
*in concluzie: nu este greu, doar un pic la inceput pana te obisnuiesti cu aceste raportari

In speranta ca ti-am fost de ajutor, iti doresc multa bafta!
