chivuc scrie:Am o mare problema pentru care va cer ajutorul!
1.Sunt platitoare de impozit pe profit la trimestru in inchiderea de luna imi face n.c. cu impozitul pe profit calculat pe luna resp. De ex la iulie imi calculeaza imp pe profit din luna. Nu trebuia sa-l calculeze la sf de trim respectiv in lunile martie, iunie etc., aceasta optiune ar fi trebuit sa fie ceruta la configurare societate? Pt ca e gresit sa calculeze imp pe profit intr/o luna diferita de luna de raportare, si astfel sa/l inreg in nota contabila.
Aici e simplu: nu apăsa butonul de validare la calcul impozit pe profit, numai la ultima lună din trimestru.
Oricum mai apare o problemă legată de declararea trimestrială a impozitului pe profit.
Trimestrul 4 e un caz special, în sensul că în declaraţia 100, cea care se depune în 25.01 pentru decembrie an anterior, nu se înscrie impozitul aferent acestuia. Se plăteşte o sumă egală cu suma datorată pentru trimestrul 3, iar regularizarea se face fie până la 15/02 an următor, dacă s-a terminat închiderea anului, fie după depunerea bilanţului contabil, odată cu depunerea declaraţiei anuale 101.
Pentru a calcula corect impozitul, chiar dacă aţi preluat balanţa aşa cum este, pentru că oricum veţi scrie de mână modul de calcul al impozitului pe profit în celebrul deja registru de evidenţă fiscală şi pentru a vă genera corect nota contabilă, iată ce vă sugerez eu: folosiţi-vă de câmpul acela de pierdere din anii anteriori.
Cum anume? Iată: dacă la 30.06.2005 aţi avut profit impozabil de 1000 ron, introduceţi acolo -1000, iar dacă aţi avut pierdere introduceţi +1000. Cumulaţi la acea sumă şi pierderea fiscală existentă dacă este cazul.
Este o metodă care vă permite calcul corect pentru impozitul pe profit la trimestru în cazul anului 2005, sau pentru cei care încep ulterior datei de 01.01 cu preluarea unei balanţe cu sume şi asta până ce se va rezolva şi prin program o astfel de problemă deşi aşa cum văd eu lucrurile, în forma actuală, nu se poate pentru că prin preluarea unor sume ca rulaj nu se poate determina modul de calcul anterior al impozitului pe profit.
Oricum, sper ca după ce mă mai eliberez puţin să revin cu o serie de propuneri pe care să vi le prezint spre dezbatere.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.