Buna ziua, am si eu nelamurite urmatoarele aspecte. dc ma poate ajuta cineva:
Pentru realizarea unui film de lung metraj, o societate (SRL) a fost finantata printr-un contract de sponsorizare de catre Asociatia Romana de Film (contract cu clauze de publicitate pentru finantator). Suma finantata a intrat in contul societatii.
Pentru realizarea filmului s-au facut o serie de "cheltuieli" (diverse contracte de prestari servicii, contracte cu drepturi de autor, contracte de figuratii, cheltuieli diverse); In momentul de fata suntem in faza de post productie, peste cateva luni se va participa cu secvente din filmul realizat la diverse festivaluri in cautare de noi finantari pentru terminarea integrala a proiectului si pe undeva pe la anul se vor incheia contracte de redeventa pentru filmul respectiv. Cum ar trebui sa privesc eu din punct de vedere contabil si fiscal aceste aspecte, si mai ales prima parte cea de finantare.
Multumesc anticipat
inregistrari contabile realizare proiect cinematografic
-
Re: inregistrari contabile realizare proiect cinematografic
Subvenția este pentru realizarea unui produs cu ciclu lung de fabricație ca urmare se recunoaște pe venituri pe măsură ce se înregistrează cheltuielile necesare producerii.
De aceea eu aș merge pe varianta aceasta de înregistrare:
4452=472...cu subvenția ce urmează să fie încasată
5121=4452 la încasarea subvenției
pe măsură ce se înregsitrează costurile
472=7411-7418 (în funcție de tipul costurilor acoperite de subvenție)
Vedeți pct,.233-238 din OMFP 3055/2009.
De aceea eu aș merge pe varianta aceasta de înregistrare:
4452=472...cu subvenția ce urmează să fie încasată
5121=4452 la încasarea subvenției
pe măsură ce se înregsitrează costurile
472=7411-7418 (în funcție de tipul costurilor acoperite de subvenție)
Vedeți pct,.233-238 din OMFP 3055/2009.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
-
Multumesc pentru raspuns. Intrucat filmul este productie proprie iar veniturile care se vor obtine (peste un an, doi, trei, nu se stie exact) vor fi sub forma redeventelor, eu m-am gandit sa inregistrez cheltuielile pentru realizarea filmului in contul 233, urmand ca la finalizarea proiectului sa il dau in totalitate pe seama imobilizarilor necorporale (cont 205 sau 208). In acest caz, nu imi este clar care va fi perioada de amortizare si implicit recunoasterea subventiei ca venit. De asemenea precizez ca acest film va fi realizat atat din fonduri proprii cat si din sume primite cu titlu gratuit.
De asemenea, nu imi este clara diferenta dintre conturile 472 si 132 pentru inregistrarea imprumutului cu titlu nerambursabil. Ilfuenteaza cu ceva faptul ca in contractul de sponsorizare este stipulat intr-o clauza ca beneficiarul sa promoveze imaginea sponsorului?
De asemenea, nu imi este clara diferenta dintre conturile 472 si 132 pentru inregistrarea imprumutului cu titlu nerambursabil. Ilfuenteaza cu ceva faptul ca in contractul de sponsorizare este stipulat intr-o clauza ca beneficiarul sa promoveze imaginea sponsorului?
În cazul în care tratați filmul ca o investiție și finalitatea lui va fi, din punct de vedere contabil, înregistrarea în conturi de imobilizări, înregistrările sunt:
445=4752 subvenția, împrumutul nerambursabil de primit, conform actului de împrumut
5121=445 încasarea subvenției
producția de imobilizări:
6xx=3xx
6xx=4xx
etc. toate costurile legate de producție
233=721 cu suma lunară a costurilor generate de producția de imobilizări
208=233 la finalizarea filmului
amortizarea
6811=2808 și concomitent
4752=7588 cu aceiași sumă
Cele 2 monografii sunt distincte pentru că tratarea subvențiilor, împrumuturilor nerambursabile diferă în funcție de tipul lor - dacă sunt pentru imobilizări sau pentru exploatare.
445=4752 subvenția, împrumutul nerambursabil de primit, conform actului de împrumut
5121=445 încasarea subvenției
producția de imobilizări:
6xx=3xx
6xx=4xx
etc. toate costurile legate de producție
233=721 cu suma lunară a costurilor generate de producția de imobilizări
208=233 la finalizarea filmului
amortizarea
6811=2808 și concomitent
4752=7588 cu aceiași sumă
Cele 2 monografii sunt distincte pentru că tratarea subvențiilor, împrumuturilor nerambursabile diferă în funcție de tipul lor - dacă sunt pentru imobilizări sau pentru exploatare.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Am primit sa tin contabilitatea unei societati de productie cinematografica, o societate care realizeaza diverse clipuri,filme de lung metraj.
Au fost plecati 10 zile la Brasov si mi-au venit cu un teanc de facturi de cazare, masa servita, diverse bonuri si bonulete cu mincare.....pentru tot personalul care a fost la filmari.
Cum inregistrez eu toate aceste cheltuieli?.....pe 625 ?...
Au fost plecati 10 zile la Brasov si mi-au venit cu un teanc de facturi de cazare, masa servita, diverse bonuri si bonulete cu mincare.....pentru tot personalul care a fost la filmari.
Cum inregistrez eu toate aceste cheltuieli?.....pe 625 ?...
are cineva alta parere?
Inregistrare cheltuieli in avans,consumabile,combustibil,etc /per proiect si trecerea pe cheltuiala la predarea efectiva a filmului.