josand scrie:Exact, unde este plafonul ala? Asta ma intrebam si eu... O fi 100.000 E? zic.....
O simpla parere:
1.Versiunea optimista:Avand deja baza legala+criterii de marime pentru Contribuabili mijlocii si mari un exemplu
plafonul sa fie cel stabilit pentru prima categorie.(slabe sperante, desi prin martie aprilie se zvonea ca pana intr-o anumita suma (cateva sute de mii de eur!!) un immm ar putea sa tina contabilitatea in PS;probabil un simplu zvon lansat de politicieni)
2.Versiunea pesimista: conform datelor istorice click aici a existat un plafon de 50 000 EUR cu nu prea mult timp in urma..Presupun ca decat sa se apuce sa faca un temei legal (fundamentare etc....) ar fi mai comod sa faca trimitere la plafonul TVA (art.151 si 152 C.F.) adica...35 000 Eur.
josand scrie:Exact, unde este plafonul ala? Asta ma intrebam si eu... O fi 100.000 E? zic.....
Ordin nr.2869/23.12.2010, m of 882/29.12.2010, art.IV, a fost postat şi de SeptimiuV la Legislatie...
''Art. IV. - Începând cu data de 1 ianuarie 2011, entităţile care în exerciţiul financiar precedent au înregistrat o cifră de afaceri sub echivalentul în lei al sumei de 35.000 euro nu mai depun la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice raportări contabile în cursul exerciţiului financiar. Pentru determinarea plafonului cifrei de afaceri se utilizează cursul de schimb valutar comunicat de Banca Naţională a României, valabil la data încheierii exerciţiului financiar precedent.''
Norocul este ceea ce are loc atunci când pregătirea se întâlnește cu șansa!
asta se refera ca nu se depun raportari semestriale pentru firmele cu cifra de afaceti pana in 35.000
cine semneaza bilantul e alta discutie, parerea mea
Probabil că sunt încă sub influenţa şampaniei de la revelion... , dar eu cred totuşi că există o legătură între cele două chestii, adică dacă nu este obligatoriu sa se depună la fisc situaţiile financiare pentru firmele sub 35.000 de euro cifră de afaceri, normal ar fi tot la acest plafon să nu fie obligate nici la semnarea lor de către persoane autorizate, ci de către administratori...dar vom trăi şi vom vedea!
Sunt surprins de ultimul comunicat al Ministerului de Finante legat de statutul microintreprinderilor.
Pe scurt se legifereaza o situatie de-a dreptul traznita:
- poti opta pentru a fi microintreprindere daca in 2009 ai fost microintreprindere si in 2010 ai fost impus cu impozit pe profit.
Explicatia e de-a dreptul abracadabranta: Se interpreteaza gresit ca daca ai fost microintreprindere in 2009 nu mai poti fi din 2011 daca ai cifra de afaceri sub 100.000 EUR respectiv 1 pana la 9 salariati. (asa suna comunicatul Ministerului).
Nu inteleg ce logica ghideaza totusi aceasta situatie?
Anii din spate in care am fost micro nu mai conteaza? Sau atunci eram microintreprindere si acum pot sa devin micro intreprindere (sic!).
Este ca si cum in contabilitate nu as avea legatura cu "istoricul" unei firme. Mai pe inteles: ce-a fost inainte sa tin eu contabilitatea nu ma intereseaza ci ma intereseaza de acum incolo pentru ca "normalizatorul" roman decide cum se interpreteaza o lege. Adica anul 2010 cand am fost obligat nu se pune pentru ca acum suntem in 2011.
Este o chestiune absolut aberanta.
Nu-mi pot crede ochilor.
Referitor la solicitarea dumneavoastra, privind posibilitatea persoanelor juridice care au platit impozit pe veniturile microintreprinderilor pana in anul 2009 de a opta pentru plata acestui impozit in anul 2011, va comunicam urmatoarele:
Potrivit art. 112^1 din Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal astfel cum a fost modificat si completat prin Ordonanta Guvernului nr.117/2010 “in sensul prezentului titlu, o microintreprindere este o persoana juridica romana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii, la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent:
a) realizeaza venituri, altele decat cele prevazute la art. 112^2 alin.(6):
b) are de la 1 pana la 9 salariati inclusiv;
c) a realizat venituri care nu au depasit echivalentul in lei al 100.000 euro;
d) capitalul social al acesteia este detinut de persoane, altele decat statul si autoritatile locale.”
Referitor la optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii, la alineatele (2) si (3) ale art. 112^2 din Codul fiscal se prevede ca:
„(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art.112^1 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor, potrivit prevederilor prezentului titlu.
(3) Pentru anul 2011, persoanele juridice romane pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu daca indeplinesc, la data de 31 decembrie 2010, conditiile prevazute la art. 112^1.”
In contextul celor de mai sus si cu mentiunea ca prevederile alin.(3) de la art. 112^2 din Codul fiscal constituie o derogare pentru anul 2011 de la regula generala prevazuta la art. 112^2 alin. (2), precizam ca persoanele juridice romane care la data de 31 decembrie 2010 indeplinesc conditiile prevazute la art. 112^1 din Codul fiscal, pot opta pentru anul 2011 pentru plata impozitului pe veniturile microintreprinderilor, chiar daca au fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor pana in anul 2009.
Si sa mai spuna cineva - nu cred ca mai este nimeni - ca in spatele acestei prevederi nu sunt "baietii destepti".
Deci anul 2010 este o derogare dupa ce ne-au tavalit in Ianuarie 2010 cu depuneti si nu depuneti 010 ca sa vina pres ANAF sa gaseasca o solutie informatica.
Acum umplem de hartoage Administratiile pentru ca exista baietii destepti care vor sa faca bani iar 3% pe venit este o mana cereasca.
Şi nu ştiu de ce mă tem că nu va fi singura declaratie-inventar care se va solicita înainte de depunerea renumitei 112.Cred că o să avem de lucru non-stop până la Paşti...şi la fel şi după...iar la 31.12.2011 probabil se va inventa o declaraţie-inventar cu contabilii care mai rămânem lucizi pe piaţa muncii...
Poate eu sunt mai tare de cap , dar nu inteleg cum e pana la urma.
Pot sa fiu platitor de impozit pe venit daca in perioada 1998 -2005 am fost platitor de impozit pe venit iar in perioada 2005-2010 platitor de impozit pe profit?
Am mai recitit inca odata prevederea si asa s-ar parea daca ne luam dupa alin.3, dar totusi vreau parerea avizatilor