tichete cadou

herganiec

Re: tichete cadou

#31 Mesaj de herganiec »

pai asta e chestia la care ne contrazicem.
Eu cred ca tichetele cadou sunt asimilate primelor si sunt pana la 150lei sunt neimpozitate(pot sa nu fie trecute nici macar in satul de plata ci doar pe un tabel semnat si gata.)
Ce este tichet cadou sau prima ce depaseste 150 lei se considera venituri si consider ca trebuie incluse in salariul brut , cu tot ce decurge de acolo, deducere, impozit, cas ,etc
Ai e dilema..
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

promovest96

#32 Mesaj de promovest96 »

eugen01 scrie:
Saga face calculul de mai sus doar pentru tichetele de masa, reiesind un Venit de 1443 din care scade deducerea 170 si abia dupa aceasta adauga cei 500 reiesind un venit impozabil de 1773 la care aplica 16%.

In fine...sa il asteptam pe Balasze...cred ca e o problema pe gustul lui ... :)
Da, exact asa face programul cum ati aratat mai sus.
Domnu' Balazse...ce ziceti?

eugen01

#33 Mesaj de eugen01 »

oofff...au turnat astia la beton prin Berceni ca..nu mai gasesc nici un caine!!Am elucidat o parte a problemei adica...veniturile din salarii:
avem odata art.55 NM.68:
68. Veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor încasate ca urmare a unei relaţii contractuale de muncă, precum şi orice sume de natură salarială primite în baza unor legi speciale, indiferent de perioada la care se referă, şi care sunt realizate din:
-.........
- valoarea nominală a tichetelor de masă, tichetelor de creșă, tichetelor de vacanță, acordate potrivit legii;
-.......
Deci e corect ca pentru Venit Brut Lunar calculam SN + TichetedeMasa+ (ora suplimentare daca e cazul) adica 1500+192=1692.

Frumusetea consta in art.55 alin.4 "Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit" ( aici sunt amintite cadourile precum si suma de 150) coroborat cu NM 70 art.153 al.2: "La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:
i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinației și cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal.
Ultima oară modificat Mar Ian 11, 2011 10:09 pm de către eugen01, modificat 1 dată în total.

eugen01

#34 Mesaj de eugen01 »

ei bine...se pare ca in urma vestitei OUG 58 (Normele de apllicare se gasesc aici )
Formula de calcul este urmatoarea:
VenitBrut - Contributii (datorate de angajat) = Venit Impozabil din Salarii
Venit Impozabil din Salarii + Venit Impozabil Tichete Cadou = Venit Total Impozabil
Impozit pe Venit = Venit Total Impozabil *16%.
(adica exact cum calculeaza Saga!!!!)

Recunosc ca nu am identificat pasajul din care reiese formula de mai sus.

promovest96

#35 Mesaj de promovest96 »

Am mai invatat azi ceva, am mai castigat azi ceva...

O zi frumoasa, va multumesc tuturor !!!!

eugen01

#36 Mesaj de eugen01 »

offf...mai bine stateam in banca mea!! deci, selectiv:
Tichete de masa - Sunt prevazute in L142/98, valoare 8.72 ron/buc Se distribuie 1buc/zi lucratoare, si in luna N-1 pentru luna N.
Tichete cadou (1) - L193/2006 valoare 10 ron sau multiplu de 10 dar nu mai mare de 50.
Tichete cadou (2) - probabil vouchere emise cu ocazia campaniilor promotionale de vanzare a unui anumit produs sau achizitionarea de produse pana/peste o anumita limita.
Avand in vedere:
- Modificarile aduse de OUG 58/2010
- art.NM 70 lit.i la art.55 alin.4 si anume "La stabilirea venitului impozabil se au în vedere şi avantajele primite de persoana fizică, cum ar fi:....i) tichetele cadou acordate potrivit legii, indiferent dacă acestea sunt acordate potrivit destinației și cuantumului prevăzute la art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal."
-Codul Fiscal prevaleaza in fata oricarei prevederi contrare din alte legi.(CF art.1 alin.3).
as deduce urmatoarele:
-Un angajator nu poate oferi cu titlu de cadou, tichete de masa sau/si tichete cadou.Chiar daca in definitie tichetele sunt definite ca si bunuri/hartii nefungibile, sau managerul firmei decide sa dea cadouri;
-Tichetele cadou si Tichete de masa nu pot fi oferite nici sub forma de prima (ar fi oo fortzare a art.21);
-Cadourile, ajutoare sociale etc... pot fi oferite numai sub forma monetara, sau produse;
-Suma de 150 ron prevazuta la deductibilitati pentru cadouri este valabila numai de vreo 4 ori pe an numai pentru copiii minori ai angajatilor si odata pe an pentru angajate (art.55 alin.4 lit.a) si cred ca e vorba de remuneratie monetara, si/sau produse; nu sub forma de tichete.(poate cel mult Tichete2-vouchere);

Cele de mai sus reprezinta simpla pareri, nu opinii fundamentate si documentate.Daca aveti de criticat...fiti fara mila !!!

herganiec

#37 Mesaj de herganiec »

deci ? ..
din ce avem aici expus, cred ca alegem fiecare cum credem.. :lol:

nu vad de ce sa nu pot da tichete de masa intr-o luna si tichete cadou tot in acea luna.
Singurul lucru aici e vorba de tichetele cadou, ce regim au.
Parerea mea e ca sunt asimilate primelor(in bani) pt ca angajatul poate sa-si cumpere ce dioreste de pe ele.
Si deci e ca o prima in bani.
Deci logic ar fi 150 lei neimpozitabil si ce depaseste ca valoare se inregistreaza in statul de plata, se pune pe <alte venituri> iar programul face cum trebuie.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

eugen01

#38 Mesaj de eugen01 »

Se pot da in aceeasi luna si tichete de masa si tichete cadou. (asta ca o completare la "deducerile" mele).Nu am gasit nici un paragraf care sa spuna ca nu se pot da in aceeasi luna ambele.
imho, chiar daca evidenta lor (TM sau TC ) este tinuta valoric, raman la opinia mea ca nu se pot acorda ca si prime banesti.Ar iesi incadrarea de TM sau TC.
(doar teoretizez!!)
:oops:

opreal376

#39 Mesaj de opreal376 »

tontv677 scrie:Am trimis mail la SAGA si am primit raspunsul: tichetele cadou nu se includ in venitul brut si deci nu infuenteaza deducerea personala , ele se includ numai in venitul impozabil si maresc doar baza de calcul a impozitului.
Eu nu am mai avut tichete cadou din iulie incoace,iar acum m-am panicat. Am zis sa postez raspunsul poate ajuta si pe altii.
Va multumesc , o zi buna tuturor!
ART. 55
Definirea veniturilor din salarii
(1) Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani şi/sau în natură obţinute de o persoană fizică ce desfăşoară o activitate în baza unui contract individual de muncă sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă.
#M60
(2) Regulile de impunere proprii veniturilor din salarii se aplică şi următoarelor tipuri de venituri, considerate asimilate salariilor:
#M12
a) indemnizaţiile din activităţi ...
....

(3) Avantajele, cu excepţia celor prevăzute la alin. (4), primite în legătură cu o activitate menţionată la alin. (1) şi (2) includ, însă nu sunt limitate la:
#M12
a) utilizarea oricărui bun, inclusiv a unui vehicul de orice tip, din patrimoniul afacerii, în scop personal, cu excepţia deplasării pe distanţă dus-întors de la domiciliu la locul de muncă;
b) cazare, hrană, îmbrăcăminte, personal pentru munci casnice, precum şi alte bunuri sau servicii oferite gratuit sau la un preţ mai mic decât preţul pieţei;
c) împrumuturi nerambursabile;
d) anularea unei creanţe a angajatorului asupra angajatului;
e) abonamentele şi costul convorbirilor telefonice, inclusiv cartelele telefonice, în scop personal;
f) permise de călătorie pe orice mijloace de transport, folosite în scopul personal;
g) primele de asigurare plătite de către suportator pentru salariaţii proprii sau alt beneficiar de venituri din salarii, la momentul plăţii primei respective, altele decât cele obligatorii;
#M73
h) tichete-cadou acordate potrivit legii.
#M12
(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru naştere, veniturile reprezentând cadouri pentru copiii minori ai salariaţilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, costul prestaţiilor pentru tratament şi odihnă, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.
Cadourile oferite de angajatori în beneficiul copiilor minori ai angajaţilor, cu ocazia Paştelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie din cele de mai sus, nu depăşeşte 150 lei."

Asta inseamna ca se calculeaza si contributiile??

opreal376

#40 Mesaj de opreal376 »

herganiec scrie:deci ? ..
din ce avem aici expus, cred ca alegem fiecare cum credem.. :lol:

nu vad de ce sa nu pot da tichete de masa intr-o luna si tichete cadou tot in acea luna.
Singurul lucru aici e vorba de tichetele cadou, ce regim au.
Parerea mea e ca sunt asimilate primelor(in bani) pt ca angajatul poate sa-si cumpere ce dioreste de pe ele.
Si deci e ca o prima in bani.
Deci logic ar fi 150 lei neimpozitabil si ce depaseste ca valoare se inregistreaza in statul de plata, se pune pe <alte venituri> iar programul face cum trebuie.
Dar ce ma fac in cazul in care am trecut toata valoarea tichetelor cadou pe "Tichete cadou", programul a calculat doar impozit si am si dat salariile deja??? De ce oare mai are programul rubrica de Tichete cadou ???

chmarae99

#41 Mesaj de chmarae99 »

Pai ce sa zic... exact de problema aceasta m-am lovit si eu, apropos de tichete de masa si deducere personala. Saga considera contravaloarea tichetelor de masa ca si venit salarial, si deducerea personala este afectata de tichete...din moment ce sunt adaugate la venit brut realizat. Am calculat cu pixul, si a reiesit ca nu e bine...cum calculeaza Saga!!!! :!:

chmarae99

#42 Mesaj de chmarae99 »

Cred ca am gresit topicul, eu ma refeream la tichete de masa........ :oops:

promovest96

#43 Mesaj de promovest96 »

Din punct de vedere al impozitului pe profit, sunt deductibile cheltuielile cu tichetele cadou sau nedeductibile?

Multumesc!

promovest96

#44 Mesaj de promovest96 »

tontv677 scrie:Din punct de vedere al impozitului pe profit, sunt deductibile cheltuielile cu tichetele cadou sau nedeductibile?

Multumesc!
Nu stie nimeni? Persoanele care au primit tichete cadou cu ocazia Craciunului nu au copii minori, deci nu se incadreaza la cheltuieli sociale...Sunt nedeductibile in acest caz?

herganiec

#45 Mesaj de herganiec »

la mine la firma cat si la alte firme cu care am vorbit nu s-au dat niciodata tichete cadou ci doar tichete de masa lunar. In decembrie li s-a dat prima de sarbatori la toti, care se stie clar cum trebuie inregistrat in statul de plata.
Din pacate, nu pot sa-ti spun mai multe.
Am primit toti angajatii 150 lei pe tabel separat(neimpozitabil) si diferenta pana la suma totala a primei, a fost virata pe cardul de salariu si a fost inclusa pe statul de plata. De aici am dedus ca, intr-un fel tichetele cadou s-ar putea asocia cu primele. :roll:

Scrie răspuns