asamblare calculatoare

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
schiopua410

asamblare calculatoare

#1 Mesaj de schiopua410 »

Buna seara

Am urmatoarea situatie:

Un magazin de de vanzari componente si calculatoare (pe care le asamblam )
Marfa pe care o primim nu este destinata neaparat productiei, receptia facandu-se pe contul 371.
In momentul in care dorim sa asamblam un calculator ar trebui sa avem intrare de materie prima =301
Cum transfer (eventual folosind 2 gestiuni?) unele din componentele aflate pe raft (371) in materii prime (301)?

este corect?
371-401 - achizitie marfuri
301-371 -trasfer de marfa in materii prime
601-301 - consum materii prime
345-711 - productie
711-345 - productie
4111-701 - vanzare
Daca este corect, cum se face configurarea corecta a programului (cred ca la tipuri de articole- probabil mai trebuie adaugat un tip de articol) pentru a obtine secventa de mai sus?

eugen01

Re: asamblare calculatoare

#2 Mesaj de eugen01 »

Eu as face receptia in cantitativ valoric ca si materie prima la toate componentele.As mai deschide o gestiune global valoric pentru vanzare cu amanuntul.
In acest mod as avea un control mult mai riguros al intrarilor si mi-ar fi mai usor la vanzare pentru ca as lucra cu tip articol nedefinit, transferurile facandu-le cu ajutorul ecranului Transferuri.
Se poate lucra si cu doua gestiuni CV, dar asta insemna sa avem articolele create de doua ori odata ca si materii prime si inca odata cu tip articol marfuri.
Pentru Configurari urmarim Tutorialul Saga (gasim link pe site Saga)

schiopua410

#3 Mesaj de schiopua410 »

incerc sa fac o simulare cu varianta 2 ; cea cu global valoric nu prea-mi place

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

daca decidem CV si pentru vanzarea cu amanuntul, vom bifa "La pret de vanzare" cand vom defini gestiunea iar pentru listarile lunare vom bifa si "Tipareste sume finale"...nu numai "La pret de vanzare"

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

si eu am configurat gestiune cantitativ valorica cu intrare pe marfa 371, la un magazin de calculatoare (care vinde piese si calculatoare complete).
Piesele, componentele (Hdd, carcase, surse, etc) le vinde si separat iar cand vand un calculator, factureaza fiecare componenta separat pe factura, specificand la informatii suplimentare pe factura, ca e calc cu nr.xxx complet cu garantie 2 ani.
manopera asamblare e linie separata in factura, iar componentele calculatorului le vinde ca marfa si nu ca produs finit.
Eu cred ca e ok si asa pt ca nu e aceeasi "productie" ca la o brutarie unde iau faina si drojdie si alte ingrediente si rezulta un produs finit nou din care nu mai pot reconstitui materia prima initiala.
La calculatoare e o asamblare de componente din care rezulta un calculator si nu un produs finit in sensul clar al cuvantului.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

eugen01

#6 Mesaj de eugen01 »

De acord, Herganiec.Chiar daca nu luam in considerare volumul de vanzari pe activitate (vanzare piese sau vanzare produs asamblat) e vorba de Garantia acordata pentru (aproape) fiecare componenta.Eu m-am "cramponat" de definitia marfurilor, a produselor finite.

schiopua410

#7 Mesaj de schiopua410 »

herganiec scrie:si eu am configurat gestiune cantitativ valorica cu intrare pe marfa 371, la un magazin de calculatoare (care vinde piese si calculatoare complete).
Piesele, componentele (Hdd, carcase, surse, etc) le vinde si separat iar cand vand un calculator, factureaza fiecare componenta separat pe factura, specificand la informatii suplimentare pe factura, ca e calc cu nr.xxx complet cu garantie 2 ani.
manopera asamblare e linie separata in factura, iar componentele calculatorului le vinde ca marfa si nu ca produs finit.
Eu cred ca e ok si asa pt ca nu e aceeasi "productie" ca la o brutarie unde iau faina si drojdie si alte ingrediente si rezulta un produs finit nou din care nu mai pot reconstitui materia prima initiala.
La calculatoare e o asamblare de componente din care rezulta un calculator si nu un produs finit in sensul clar al cuvantului.
Mie mi se pare aceasta varianta improprie - ca si cum i-ai da clientului componentele .
Mai corect mi se pare sa facturezi un calculator si anexa la factura cu componentele , cu seriile aferente.
Oricum nu am reusit sa fac o descarcare de gestiune corecta atunci cand vand produsul finit, pentru ca la mine dupa asamblare intra produsul finit in gestiune cu o valoare egala cu consumul pentru acel calculator iar pretul stabilit pentru vanzare este cel specificat la articole(am gestiune CV la pret de vanzare), pe balanta neaparand nici unde 348 - diferenta de pret la produsul finit, drept urmare nici valoarea stocului nu bate cu cea din meniul "situatie stocuri"

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic. ... 72&start=0
er....deja vorbim de inregistrare la cost prestabilit cu folosirea conturilor de inregistrare a diferentelor de pret/cost.
Eu am propus inregistrarea initiala ca si materii prime pentru ca imi pare mai comod, mai usor sa schimb destinatia ulterior (ca si marfa/vanzare cu amanuntul, sau ca si parte a unui produs finit).
Pe de alta parte, cred ca as putea sa "vand" fiecare componenta in parte ca si marfuri, asamblarea considerand-o serviciu...nu produs finit. :roll:

schiopua410

#9 Mesaj de schiopua410 »

eu consider ca mai normal e sa intre marfa pe 371, dat fiind ca in realitate se vand mai multe componente decat se fac asamblari.

Am mers pe ideea urmatoare:
1. Am intrare CPU Intel E6500; placa de baza Asrock G41M-GS3; etc....
2. Creez niste articole generic numite CPU_MP, placa de baza _MP etc... MP vine de la faptul ca le-am definit ca materii prime la articole, aceste articole vor fi maxim 10 la numar (cam atatea pot sa compuna un calculator) si vor fi folosite doar la procesul de asamblare, practic nu voi avea un stoc la ele decat pana se realizeaza asamblarea.
3. Fac un transfer intre gestiuni cu redenumirea produselor CPU Intel E6500=CPU_MP;placa de baza Asrock G41M-GS3=placa de baza _MP etc... prin aceasta trece marfa din 371 in 301
4. Productie: adaug un CALCULATOR la productie (CALCULATOR a fost definit la articole ca produs finit); la consumuri la productie bag CPU_MP 1 buc; placa de baza _MP 1buc si asa mai departe pana termin toate componentele ce le-am transferat din 371 in 301; aici sunt putin confuz si nu stiu ce pret prestabilit sa-i dau pentru CALCULATOR pretul consumurilor de materiale plus o anume manopera sau pretul fara TVA definit la articole
5. apare automat produsul CALCULATOR in gestiune
6. vanzarea lui
Nu se asambleaza mai multe produse decat se vand in acea luna

eugen01

#10 Mesaj de eugen01 »

1.D.p.d.v. tehnic..e ok oricum am incepe ori 371 = 301 ori 301 = 371, problema nu ar fi numarul cantitativ cat pretul / costul de inregistrare...adica sa urmarim cu atentie componenta valorica.
2.La produse finite nu e comod sa stabilim pretul /costul in Articole.In momentul cand vom aduga consumurile trebuie sa fim atenti (In ecranul Comenzi).

schiopua410

#11 Mesaj de schiopua410 »

Cred ca problema este la transferuri.
am incercat o singura operatie: transferul intre gestiuni a unui articol, fara am modifica tipul articolului sau altceva...
Se dubleaza rulajele
Nu pot sa incarc niste imagini sa fiu mai clar.

butnaruc323

#12 Mesaj de butnaruc323 »

buna ziua,
va rog frumos , are cineva un model de pv asamblare calculator?, daca da poate mi-l ofera si mie
multumesc

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Utilizeaza meniul "productie" (chiar si pe o firma test) si vezi ce iti genereaza. :wink:

butnaruc323

#14 Mesaj de butnaruc323 »

345 = 711 produs finit calculator
601 = 301 consum mat.prime
711 = 345 desc.gest.( manual in articole contabile)
214 = 2813 mij.fix in regie proprie (nir)
6811 = 2813 amortizare

balazse

#15 Mesaj de balazse »

Sincer m-am gandit ca vrei sa vinzi calculatorul. Daca este vorba ca ti-l cumperi pentru unitate pentru al utiliza pe viitor, atunci aduni pe 231 sumele in cauza, dupa care activezi bunul cand s-a finalizat asamblarea.

Scrie răspuns