Cum vi se pare ? E corect ?

sumanariua

Cum vi se pare ? E corect ?

#1 Mesaj de sumanariua »

Am o firma la care pontajul il tine patronul. La fiecare salariat el trece o zi lucrata, una invoita, si tot asa.... Eu i-am spus ca nu e corect deoarece in acest caz se sustrage de la plata contributiilor baza fiind mai mica in fiecare luna, dar el zice ca atunci cand nu are de lucru il invoieste pe salariat decat sa-i plateasca darile ptr acea zi. Si inca o intrebare : Sa zicem ca salariatii cer sa fie invoiti intr-o luna cam 8 zile . Ce acte trebuiesc intocmite atat de salariat cat si de angajator ?

balazse

Re: Cum vi se pare ? E corect ?

#2 Mesaj de balazse »

Totusi de ce nu reduce norma de lucru?

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

sumanariua, "invoirea" asta e concediu fara plata?
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

sursa: Codul Muncii
Art. 152. - (1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
Art. 153. - (1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.
1.Numarul de zile CPF nu e prevazut expres in Codul Muncii.In CPF nu intra zilele de sarbatori nationale si alte situatii prevazute (situatii personale, formare profesionala etc...).Cu sau fara CCMUN ar trebui ca numarul maxim de zile de invoire (CPF) sa fie prevazut in ROI.
2.Ca si inregistrari, in afara de prevederea din ROI, ar trebui sa existe cerere a angajatului.

sumanariua

#5 Mesaj de sumanariua »

E cam complicat... deci sa faca cerere de fiecare data ? Mentionez ca nu sunt zile consecutive intr-o luna. Norma este deja redusa... este de 4 ore/zi.

balazse

#6 Mesaj de balazse »

Daca ne gandit corect notiunea de "invoit" nu apare nici unde in codul muncii, ca urmare daca azi ii acord 3 ore de invoit atunci in zilele urmatare va trebui reucuperate.
De alfel se poate reduce norma si la 2-3 ore/zi.

herganiec

#7 Mesaj de herganiec »

pai ce-l mai bine in cazul tau ar trebui sa faceti contractul pe ore/luna( 10-16 ore) si ati scapat de cereri, invoiri si alte cele...
fixati un salariu minim(cat mai mic) care ar trebui sa-l dati angajatilor si daca lucreaza in plus le platiti pe <alte venituri>.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

eugen01

#8 Mesaj de eugen01 »

B>
Despre termenul "invoit".De acord nu apare in CM dar ...e strecurat in CCMUN.Parerea mea e ca termenul respectiv face diferenta intre o zi asa zis libera (CPF) pe care angajatorul nu e obligat sa o plateasca, si o zi in care aduc adeverinta ca am fost la medic,caz in care angajatorul plateste.De ex:
CCMUN 2007-2010_Art. 17.
(3) Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultaţii prenatale în limita a maximum 16 ore pe lună, fără a le fi afectate drepturile salariale.
(4) Salariata în cauză este obligată să prezinte adeverinţă medicală privind efectuarea controalelor pentru care s-a învoit.

(Nu e necesar sa dezbatem despre valabilitatea unui anume CCMUN; doar am semnalat despre aparitia, existenta termenului " invoit ")

sumanariua

#9 Mesaj de sumanariua »

Herganiec > Spune-mi mai multe despre contractul pe ore .Cat trebuie sa fie salariul minim si unde il trec in Saga , la salariati ... Si modelul contractului este acelasi cu cim ? La norma de munca ce trec, norma intreaga ?

herganiec

#10 Mesaj de herganiec »

am postat aici noul CIM http://www.sagasoft.ro/forum/viewtopic.php?f=9&t=16289
in saga completati norma pe zi=0 si ore pe zi=15. daca vreti 15 ore pe luna restul lasati cum face Saga.

paturcai

#11 Mesaj de paturcai »

Notiunea de invoire insemna ca salariatul primeste "bonus" ore libere pe care firma le plateste. Daca apare INVOIT inseamna ca este platit.
HerganieC a intrebat corect: Nu cumva este concediu fara salariu?!
Ba chiar asa este din ce scrieti: invoit nu este acelasi lucru cu concediu fara salariu. SUnt doua notiuni distincte.
Atentie!
Avem aici si dovada:
http://www.legislatiamuncii.manager.ro/ ... gajat.html
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

crisanl707

#12 Mesaj de crisanl707 »

Pentru o societate cu activitate bar salariul angajatilor este de 670 sau 720? Eu am 670 si la un control de la ITM le-a spus patronilor ca nu este corect si ca trebuie 720 dar nu au mentionat baza legala si nici nu au trecut la masurile impuse.

balazse

#13 Mesaj de balazse »

Verifica daca pentru domeniul tau exista un contract colectiv de munca la nivel de ramura, daca exista atunci trebuie sa respecti cele mentionate acolo. Daca nu exista atunci ramane valabil cele mentionate in regulamentul inter sau contractul colectiv de munca din cadrul unitatii (daca exista).

sumanariua

#15 Mesaj de sumanariua »

Care ar trebui sa fie salariul minim de incadrare in cazul in care un angajat are ca norma 60 ore pe luna. Trebuie respectat salariul minim pe economie de 670 lei ?

Scrie răspuns