Speta TVA

comanm949

Speta TVA

#1 Mesaj de comanm949 »

Am urmatorul caz:
Achizitionez licente windows de pe site lizengo.ro.
Firma mea este inregistrata ca platitor de TVA insa nu si intracomunitar (ROI)
Firma care comercializeaza licentele prin site-ul respectiv are un cod valid de TVA in Germania si factureaza licenta de windows cu TVA 20% (TVA Romania). Pe factura am evidentiat doar codul de TVA de Germania.
Am luat legatura cu ei si mi-au comunicat ca intrucat nu sunt inregistrat in ROI, ei factureaza cu TVA romanesc pe care il colecteaza, iar in momentul in care depasesc suma de 30000 euro, sunt obligati sa-l vireze la statul roman.

Cum inregistrez aceste facturi si unde le declar? Este considerata achizitie intracomunitara? Care este articolul din codul fiscal care reglementeaza acest aspect?

Multumesc.

scortarum

Re: Speta TVA

#2 Mesaj de scortarum »

Firma mea este inregistrata ca platitor de TVA insa nu si intracomunitar (ROI)
... in acest caz, tu esti o persoana neimpozabila pentru firma din Germania si se incadreaza la art. 278 alin. (5) lit. h), respectiv serviciile furnizate au locul in Romania si sunt impozabile cu 20%. Pentru ca furnizorii aflati in astfel de situatii sa nu fie obligati sa se inregistreze in scopuri de TVA in fiecare tara in care presteaza servicii, din 2015 s-a implementat M1SS prin care firma din Germania declara si plateste TVA-ul la fiscul german, si apoi acesta, vireaza TVA-ul statului roman. Vezi art. 315. P.S. bineinteles, firma germana are articolele echivalente din codul fiscal geman.
Nu este achizitie intracomunitara, o inregistrezi fara T si nu o declari in 390. Doar in 394 (cred)...

comanm949

Re: Speta TVA

#3 Mesaj de comanm949 »

Avand in vedere ca factura emisa are cod TVA de Germania, o pot declara in 394?
In declaratia 300 la ce rand evidentiez suma?
Pot deduce tva-ul din aceste facturi?

Scrie răspuns