NOTIFICARE DE CONFORMARE RO e-TVA

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
lomnasanua

NOTIFICARE DE CONFORMARE RO e-TVA

#1 Mesaj de lomnasanua »

Buna ziua!
Sunt o firma care comercializeaza bunuri, pentru fiecare vanzare emit factura pe care o transmit in spv ( persoane fizice si persoane juridice). Facturile emise sunt incasate fie cu bon fiscal (numerar sau card - POS) fie cu OP. in fiecare luna am primit de la ANAF "NOTIFICARE DE CONFORMARE RO e-TVA" cu diferente substantiale de TVA colectat. din analizele facute am constatat ca aceste diferente sunt aproximativ egale cu incasarile prin casa de marcat. Nu stiu daca gresesc undeva in completarea declaratiilor ( d394). Ati avut astfel de probleme?

pascuc144

Re: NOTIFICARE DE CONFORMARE RO e-TVA

#2 Mesaj de pascuc144 »

Aveti grija sa emiteti facturile care au si bon fiscal cu tipul f in iesiri.

lomnasanua

#3 Mesaj de lomnasanua »

asa emitem facturile care au bon fiscal...cu "f"
nu inteleg de ce se dubleaza suma transmisa prin casa de marcat si in D394

pascuc144

#4 Mesaj de pascuc144 »

La detalii in fisierul cu e-facturi (P300) nu trebuiesc sa apara facturile cu f la VANZARI. Iar la P300_Amef trebuie sa aveti toate incasarile de pe casele de marcat.

balazse246

#5 Mesaj de balazse246 »

O data ce ai emis o factura (tip "f") incasata prin bon fiscal, atunci din raportul Z inregistrat in program scazi din valoarea acelui bon.

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Le dublează din 394. Am mai explicat asta. facturile emise în baza bonului și trimise în e-factura cu cod 751 - adică acelea operate tip "f" în program - sunt dublate din 394.
Cum se întâmplă asta?
- se emite bonul - acesta pleacă la ANAF în sistemul e-Case - aici e deja la ANAF înregistrat o dată
- se emite factura către client, în baza bonului fiscal. Aceasta se trimite obligatoriu la ANAF în sistemul e-factura. Așadar aceeași vânzare aici apare a doua oară. Dar dacă se trimite folosindu-se codul 751 al facturii, atunci ANAF o ignoră și o socotește o singură dată.
- la finele lunii se întocmește și se depune D394 care conține TOATE FACTURILE EMISE - indiferent că sunt sau nu emise în baza unui bon fiscal. Aici însă ANAF nu are informație legată de tip, așadar nu știe din D394 dacă factura a fost sau nu emisă în baza bonului fiscal. De aceea chiar dacă factura emisă în baza bonului fiscal a fost trimisă cu cod 751 - Factură pentru informații contabile, din declarația 394 ANAF o mai ia încă o dată ca sursă de informații. Și nu știe să o scadă pentru că nu are informația care să-i spună că cea din 394 este sau nu emisă în baza unui bon. În D394 apare că s-a emis o factură. Nu și tipul ei.
Motivul pentru asta este că vorbim despre D394 o declarație absolut perimată în contextul actual, apărută în 2007 și cu o ultimă modificare acum 14 ani - adică prin 2011. Ea nu mai este adaptată realității anului 2025. Să nu spun că în contextul e-factura și SAFT este o declarație complet inutilă care nu face altceva decât să complice lucrurile.
Ce este tragic însă, este faptul că cei de la ANAF știu toate astea și până acum nu au făcut absolut nimic să corecteze ceva ori să anuleze naibii această declarație.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

lomnasanua

#7 Mesaj de lomnasanua »

Va multumesc!

Scrie răspuns