SAGA C.
Program pentru evidență contabilă în partidă dublă, destinat societăților comerciale, ONG-urilor, cabinetelor de contabilitate și contabililor independenți. Program pentru evidență contabilă în partidă dublă, destinat societăților comerciale, ONG-urilor și cabinetelor de contabilitate. Program pentru evidență contabilă și de stocuri în partidă dublă.
SAGA P.S.
Program pentru evidență contabilă în partidă simplă, destinat PFA-urilor, întreprinderilor individuale și familiale, asociațiilor de proprietari și altor profesii liberale. Program pentru evidență contabilă în partidă simplă, destinat PFA-urilor, II-urilor, IF-urilor și asociațiilor de proprietari. Program pentru evidență contabilă și de stocuri în partidă simplă.
Marketline
Extensie a programelor Saga, destinată utilizării în magazine sau în alte spații comerciale pentru operarea vânzărilor. Extensie a programelor Saga, destinată utilizării în magazine pentru operarea vânzărilor. Extensie a programelor Saga, destinată utilizării în magazine.
Publine
Extensie a programelor Saga, destinată utilizării în industria HoReCa pentru operarea vânzărilor și administrarea rezervărilor. Extensie a programelor Saga, destinată utilizării în industria HoReCa pentru operarea vânzărilor. Extensie a programelor Saga, destinată utilizării în industria HoReCa.
Declaratii ANAF
Extensie a programelor Saga, destinată transmiterii declarațiilor fiscale la ANAF și preluării automate a recipiselor aferente. Extensie a programelor Saga, destinată transmiterii declarațiilor fiscale la ANAF și preluării a recipiselor. Extensie a programelor Saga, destinată gestionării declarațiilor fiscale.
Descarcă şi foloseşte gratuit cele mai utilizate programe de contabilitate, salarii şi evidenţă de stocuri.
Azi a fost publicat proiectul de ordonanță privind măsurile fiscal bugetare, ce, în opinia Guvernului României, ar ajuta la reducerea deficitu...
Zilele acestea a fost pus în dezbatere proiectul de modificare a REGES. REVISAL se va muta on-line – se vor încărca datele direct în port...
Zilele acestea am tot primit întrebări legate de SAFT. Și am mai tot scris despre această declarație. Există tutorial pe site legat de corec�...
Ca în fiecare început de an, odată cu primele zile din 2025, vă doresc și eu un an mai bun ca cel care tocmai a trecut și sper eu, ca în fie...
În ședința de azi Guvernul României a adoptat așa numita ordonanță trenuleț. Aceasta, la ora la care scriu, nu este încă publicată în M...
Începând cu jumătatea lunii noiembrie 2024 au apărut niște modificări legislative la mai multe acte normative, modificări ce au sau vor avea...
Întrucât am considerat profund injustă ordonanța legată de amnistia fiscală, pentru că acordă scutiri fără discernământ, fără măsuri...
Am dat precizarile dumneavoastra consultantului care a formulat pentru organul de control urmatorul punct de vedere :
1. Contractul de finanțare nr ... din ..., semnat între beneficiarul... și AGENȚIA PENTRU FINANŢAREA INVESTIŢIILOR RURALE – România, este încheiat în baza prevederilor Ghidului Solicitantului INTERVENȚIA DR-30 SPRIJIN PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIERI, intervenție prevăzută în cadrul PS PAC 2023-2027 (PS-PAC-2023-2027-v7.1-aprobata.pdf). Punctul „4.7 Elemente comune pentru tipurile de intervenții pentru dezvoltarea rurală”; „4.7.1 Lista instrumentelor neeligibile” evidențiază cheltuielile neeligibile:
„(...) Cheltuielile neeligibile adiționale sunt următoarele:
* taxa pe valoarea adăugată, cu excepția cazului în care aceasta nu se poate recupera în temeiul legislației naționale privind TVA-ul (...)”
Prevederile ghidului solicitantului DR30 sunt preluate din PS PAC 2023-2027 și sintetizate.Această prevedere referitoare la nedeductibilitatea TVA nu a fost preluată, însă Ghidul solicitantului menționează clar „Ghidul solicitantului este un material de informare tehnică a potenţialilor beneficiari şi constituie un suport informativ complex pentru întocmirea proiectului conform cerinţelor specifice ale PS 2023-2027 (...)”. Cerințele specifice PS 2023-2027 evidențiază clar cheltuielile neeligibile (printre care și TVA).
2. Finanțarea proiectului s-a acordat în baza planului de afaceri întocmit de solicitant. În acest sens, ghidului solicitantului prevede la Art. 2.2.1 Eligibilitatea cheltuielilor „Toate cheltuielile prevăzute în Planul de afaceri pot fi eligibile (...)”. Așadar, beneficiarul în cuprinsul planului de afaceri nu a făcut nicio referire la TVA, reieșind faptul că pentru toate operațiunile efectuate în cadrul proiectului, TVA-ul nu va fi considerat venit/cheltuială prin proiect (ex: Comercializarea producției proprii în procent de minimum 30% (fără TVA) din valoarea primei tranșe de sprijin). Mai mult decât atât, finanțatorul a evaluat planul de afaceri (în forma propusă, fără TVA menționat la cheltuieli/ venituri) și l-a validat, ca urmare, s-a încheiat contractul de finanțare.
3. Beneficiarul nu a depus la momentul depunerii cererii de finantare (si nici pe perioada implementarii proiectului) vreo declaratie referitoare la nedeductibilitatea TVA-ului (de la bugetul de stat) așa cum Codul Fiscal o prevede atunci când prin programul de finanțare se decontează TVA-ul plătit.
4. La pagina 19 din Cererea de finantare, finantatorul solicită beneficiarului completarea unui tabel referitor la investitiile ce vor reprezenta minim 40% din sprijin, cu următoarea condiție „*În categoria investiții nu vor fi incluse cheltuielile tehnologice aferente unui ciclu de producţie ( ex: a input-urilor precum achiziția de semințe, apesticidelor, a consumului de carburant - cheltuieli eligibile, dar care nu se cuantifică în procentul de 40% din valoarea sprijinului nerambursabil”. Finanțatorul urmărește în mod clar ca investițiile să fie prezentate prin cheltuielile care au un impact direct dpdv al modernizării în cadrul societății. În acest context, beneficiarul a completat tabelul astfel: „(...) Utilaje si echipamente – instalatie de insacuit- 25.000 Euro”, exprimând valoarea fără TVA a echipamentului (conform ofertei de la data depunerii cererii de finanțare pentru echipamentul respectiv).
In contractul de finantare nu exista cuvantul eligibil legat de tva precum nici in cererea de finantare, nici in ghidul solicitantului.
Conform art. 299 din Codul Fiscal și a Normelor metodologice, se consideră dublă finanțare, deci si tva eligibil, doar în cazul în care:
Beneficiarul recuperează de două ori aceeași sumă — o dată prin finanțare nerambursabilă (inclusiv TVA), și o dată prin deducerea TVA-ului sau prin decontarea lui de la bugetul de stat.
Dacă contractul de finanțare nu acoperă TVA-ul (adică TVA-ul este "neeligibil"),cum sunt majoritatea fondurilor nerambursabile acordate platitorilor de tva, atunci firma are dreptul să deducă și/sau să solicite rambursarea TVA, conform principiilor de baza ale tva.
Doar dacă TVA-ul a fost inclus în suma finanțată (explicit sau implicit ca cheltuială eligibilă), atunci ar fi interzis să se mai ceară rambursarea lui de la ANAF — ar fi considerată dublă finanțare.
În cazul nostru, concret:
*Finanțarea este 100% nerambursabilă, dar 40% din sumă e condiționată pentru achizitia de utilaje. Este un contract de finantare pentru un tanar la inceput de activitate care are nevoie de bani si de aceea i-a primit pe toti.
*TVA-ul nu este menționat în contract (nici ca eligibil, nici ca neeligibil).
*Firma a solicitat rambursarea TVA aferentă achiziției de utilaje avand facturile achitate
*Organul de control considera in mod eronat că TVA-ul nu este exigibil pentru că finanțarea e nerambursabilă 100%.
Dacă contractul de finanțare nu interzice rambursarea TVA, iar firma este înregistrată în scopuri de TVA și utilizează utilajele exclusiv în activități taxabile, are tot dreptul să deduca / recupereze TVA-ul.
Pentru a incadra tva ul la eligibil in suma incasata este nevoie de specificari clare, repetate, in ghidul solicitantului, in contractul de finantare sau anexe
MULTUMIM pentru efortul depus si pentru dedicarea cu care raspundeti fiecarei solicitari Sa fiti sanatosi cu totii !!!
suma totala pe care mi-o dau ei prin transfer bancar se compune din facturile clientilor si toate facturile astea emise de ei, care sunt comisionane, voucher ......primite prin spv si deconturi emise in numele meu pe care le iau din platforma lor
deci......
Imi puteti spune va rog cum sa operez in saga modificarea salariilor la angajati incepind cu data de 15.07.
Pina in 14.07 angajatii au un salar iar din 15.07 administratorul a hotarat majorarea salariilor, practic voi avea 2 salarii in cursul lunii si nu stiu cum sa fac modificarea in program.
Daca modificarea se facea de la icneputul lunii era usor dar asa nu stiu cum sa procedez.
Ma puteti ajuta va rog?
Multumesc.
Chiar dacă suma este mică, din punct de vedere TVA și declarații fiscale, trebuie tratată ca orice altă AIC:
cred ca e vorba de bunuri de stoc sau consumabile:
371 = 401 cu 47,66 lei (dacă e stoc)
4426 = 4427 cu TVA auto-colectat și dedus
TVA se auto-colectează și se deduce simultan, în aceeași declarație, dacă aveți drept total de deducere.
declaratii>Decontul de TVA (D300) , Declarația 390 VIES
Asigurați-vă că:
CUI-ul furnizorului este valid în VIES (verificați pe vies.europa.eu)
Factura trebuie să conțină mențiunea tipică: "livrare intracomunitară de bunuri scutită de TVA conform art. 138 din Directiva 2006/112/CE"
Dovada plății de la Booking (fără factură) nu este suficientă pentru a justifica deductibilitatea cheltuielii.